Pomoć Slavoniji

U svibnju 2014. godine nezapamćene poplave pogodile su istočnu Hrvatsku, točnije istok Slavonije (Vukovarsko-srijemska županija) zbog čega je iz svojih domova evakuirano više od 15 tisuća ljudi. Takva izvanredna situacija nagnala je članove JCI Zagreb na cijeli program aktivnosti pomoći tom području.

Prva aktivnost bila je prikupljanje pomoći i osnovnih potrepština koja je trajala od 21. do 23. svibnja. Potrepštine su se prikupljale prema određenim kategorijama (higijenske potrepštine, odjeća, hrana, djeca i bebe, voda). Za tri dana prikupljeno je više od pola tone potrepština. Svu prikupljenu pomoć članovi su otpremili 24. svibnja je u selo Strošinci u Općini Vrbanja. Kombi JCI Zagreba bio je prvo vozilo s posebnim odobrenjem koje je ušlo u selo nakon poplava i to zahvaljujući načelniku općine Vrbanja gospodinu Ivici Sepi. Ova aktivnost organizirana je uz pomoć i podršku društvene mreže ponude i potražnje bazzar.hr i tiskare Printera Grupa.

Druga aktivnost bila je cjelodnevna radna akcija u Gunji. Ovu aktivnost sačinjavaju dvije akcije održane 12. i 19. svibnja s ciljem konkretnog odgovora na specifične potrebe onih koji su pretrpjeli velike materijalne i psihičke štete. U ova dva dana pomoć je upućena nasumično odabranim obiteljima s područja Općine Gunja, i to obiteljima Marojević, Šokčević i Butković. Akcija se sastojala u raznim poslovima (štemanje unutarnjih zidnih površina, skidanje lamperije, raščišćavanje...) koji su trajali od 9-19h. Prvoj akciji članovima JCI Zagreb priključili su se volonteri iz Nove Gradiške, dok se u drugoj akciji, zahvaljujući brojnim medijskim objavama nakon prve akcije, priključilo još 15 volontera. Dodatno, pored rada članovi su spomenutim obiteljima pomogli opremanjem njihovih domova putem donacije tvrtke Gebrüder Weiss. Pored toga, preko članova pojedinci su poslali odjeću, hranu i ostale potrepštine koje su predane obiteljima.

U nastojanju da ne dopustimo da se zaboravi na one kojima će pomoć još dugo trebati i želje da animiramo i motiviramo druge da se ekipiraju i organiziraju slične akcije odlučeno je da se programu pomoći Slavoniji medijski komunicira s ciljem da se poplavljeno stanovništvo i njihova problematika vrate u fokus medijske pažnje. Vijest o akciji prenijeli su brojni domaći mediji.

Program pomoći poplavljenim područjima u Istočnoj Slavoniji nije bio završen samo ovim akcijama, dodatne aktivnosti provedene su i u mjesecima koji su usljedili.

“Čovjek je samo trska, najslabija u prirodi, ali to je trska koja misli.”Blaise Pascal

Kontakt:
Ilica 71, 10000, Zagreb
Mail: croatia@jci.hr
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram