JCI Zagreb je organizirao konferenciju "Zaštiti svoju ideju by JCI" s ciljem edukacije sudionika o procesu zaštite izuma, logotipa ili dizajna. Svrha konferencije bila je upoznati sudionike sa svim aspektima zaštite ideje od inicijalne faze preko instrumenata i alata zaštite, pravne regulative do faze patentiranja intelektualnog vlasništva kao vlastitog ekskluzivnog prava. Više od 120 sudionika sudjelovalo je na konferenciji koja je održana pod počasnim pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba.

"Radujem se što ću prisustvovati ovoj konferencije jer je njena tematika danas aktualna više nego ikada prije", rekao je u uvodnom govoru predsjednik Gradske skupštine grada Zagreba Darinko Kosor te poželio dobrodošlicu sudionicima konferencije kojima je otkrio kako je 16 godina bio poduzetnik zbog čega je svjestan važnosti zaštite izuma. Okupljene je pozdravio predsjednik JCI-a Hrvatske, Matija Longin kao i predsjednica JCI Zagreba, Ana-Maria Gurdulić.

Sudionici su imali prilike čuti pet predavanja. Uvodno izlaganje o zaštiti svih oblika intelektualnog vlasništva i primjerima upotrebe istog u poslovanju kao i sam proces patentne prijave te informacije i usluge Zavoda prisutnima je objasnila Tanja Milović, voditeljica Samostalne službe za izobrazbu, promicanje i razvoj primjene intelektualnog vlasništva Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske. Po mnogima najbolji hrvatski stručnjak za prava intelektualnog vlasništva, odvjetnik Mladen Vukmir sudionicima konferencije skrenuo je pažnju na trenutnu zakonsku regulativu u pogledu zaštite patenata, žigova, autorskih prava te ostalih postupaka za priznanje prava industrijskog vlasništva s posebnim naglaskom na vrijednosti nematerijalnih dobara. Prvi predavač praktičnog dijela konferencije, Davor Silov iz arhitektonsko-dizajnerskog studija Atmosfera govorio je kako je nastao koncept Boomerang – namještaj od jednog elementa, bezbrojnih mogućnosti na čijemu je primjeru sudionicima objašnjen proces zaštite produkt dizajna kroz osam koraka. O važnosti baštine i tradicije kao izvora inspiracije za inovativnost i patente govorila je Sanja Opačak iz tvrtke Paprenjak. Treći predavač praktičnog dijela bio je inovator i predavač Petar Jončić, direktor inovatorske tvrtke Genijator koji je svoje bogato osmogodišnje iskustvo podijelio sa sudionicima konferencije.

Konferencija se održala u subotu, 20. rujna 2014. godine u Zagrebu u Staroj gradskoj vijećnici, u Ulici sv. Ćirila i Metoda 5 s početkom u 16.00 sati.

Program
16:00 - 16:20 Dolazak sudionika
16:20 - 16:30 Uvod i pozdravni govori
16:30 - 17:05 Upotreba intelektualnog vlasništva u poslovanju Tanja Milović
17:05 - 17:25 Prijava prava intelektualnog vlasništva kao poduzetnički iskorak Mladen Vukmir
17:25 - 17:45 8 koraka Bernarda Silov i Davor Silov
17:45 - 18:05 Paprenjak - tradicionalni hrvatski kolač Sanja Opačak
18:05 - 18:25 Egzistirati ili patentirati? Petar Jončić
18:25 - 18:30 Wrap Up programa

Konferenciju je organizirana kao nastavak konferencije "Zapali svoju ideju by JCI" koju smo organizirali 15. ožujka 2014. godine u Europskom domu.