Prijem u punopravno članstvo hrvatskog JCI-a

Nacionalna komora (npr. JCI Hrvatska) čije su aktivnosti i ciljevi u skladu s svrhom međunarodne organizacije JCI može postati potencijalna, pridružena i punopravna članica JCI-a. Ove tri vrste članstva u JCI-u razlikuju se prema pravima koja im pripadaju na skupštinama na međunarodnoj razini. Ukoliko je pojedina Nacionalna komora ima potencijalni status (Potential Member) njeni predstavnici nemaju pravo glasa ni pravo govoriti na Glavnoj skupštini na kontinentalnoj ili svjetskoj razini. Pridružena članica (Provisional Member) imaju pravo govoriti na međunarodnim skupštinama, ali nemaju pravo glasati. Nacionalna komora u punopravnom članstvu (Fully Affiliated) u JCI-u ima pravo govora i pravo glasa na Glavnoj Skupštini JCI-a na međunarodnoj razini kao i pravo kandidiranja svojih predstavnika za međunarodne dužnosnike.

Odluka o prijemu u bilo koju razinu članstva donosi se isključivo na Glavnoj Skupštini JCI-a za vrijeme Svjetskog kongresa koji se održava u studenom svake godine. Tako sve Nacionalne komore koje se prijavljuju za jednu od ove tri vrste članstva u JCI-u moraju ispuniti određene uvjete. Komore koje se prijavljuju za punopravno članstvo moraju ispuniti sljedeće:

  1. poslati prijavnu dokumentaciju na engleskom jeziku 30 dana prije početka Kongresa - Statut Nacionalne komore, popis članova Nacionalnog Upravnog odbora, godišnje izvješće o radu, prijedlog operativnog plana za nadolazeću godinu, prijedlog programa aktivnosti za nadolazeću godinu, prijedlog godišnjeg proračuna za nadolazeću godinu, popis svih Lokalnih organizacija i njihovih pojedinačnih članova, pismo preporuke od tijela državne uprave;
  2. imati minimalno dvije Lokalne organizacije prema JCI standardima;
  3. imati minimalno 60 pojedinačnih članova u svim Lokalnim organizacijama;
  4. organizirati posjetu međunarodnog dužnosnika JCI-a po nalogu Glavnog tajnika JCI-a;
  5. prisustvovati na Svjetskom kongresu na kojem se odlučuje o članstvu;
  6. platiti pun iznos godišnje članarine.

Odluka o statusu JCI Hrvatske razmatrala se na sljedećim Svjetskim kongresima prema godinama održavanja:

2015 Kanazawa, Japan 2-8. studenog primljena u punopravno članstvo
2014 Leipzig, Njemačka 24-29. studenog primljena u pridruženo članstvo
2013 Rio de Janeiro, Brazil 4-9. studenog primljena u potencijalno članstvo
2003 Kopenhagen, Danska 3-7. studenog isključena iz članstva
1997 Honolulu (Havaji), SAD studeni primljena u punopravno članstvo
1996 Busan, Južna Koreja 10-15. studenog primljena u pridruženo članstvo
1995 Glasgow, Škotska 5-11. studenog primljena u potencijalno članstvo

NASLOVNA SLIKA: Svjetski kongres u Kanazawi, promocija JCI Hrvatske u punopravno članstvo
S lijeva: Steve Wilson (izvršni potpredsjednik za Europu), Ismail Haznedar (svjetski predsjednik), Marko Ignjatić (nacionalni predsjednik JCI Hrvatska), Mike Richards (predsjedavajući EDC-a), Anja Mitić (JCI Srbija), Paschal Dike (glavni pravni savjetnik) i Lisan Beentjes (potpredsjednica za Europu zadužena za JCI Hrvatsku)